h1

Raya yang macam tak raya..

October 7, 2008

saya beraya all right, tapi mood raya tu tak berapa nak ada sangat la. pertama, kerana makcik taior telah menjahanamkan baju raya saya. saya sungguh marah biler dier tak bubuh span pada baju saya! that, among other things.

tapi yang tidak menambah mood raya ialah, kami sekeluarga akan berpindah rumah. remember saya pernah cerita, my father got tranferred, and my mother works in another district, and so, it was so complicated as to find a place for my parents to settle down again. in the end, it was agreed that they will move in to a house near my mother’s office, and my father would commute back every weekend. dipendekkan cerita, kami berpindah ke temerloh. jadi, beberapa hari sebelum raya tu, sementara orang lain tanggalkan langsir untuk ganti langsir baru, kami tanggalkan langsir untuk berpindah. sementara orang lain gulung karpet nak ganti karpet baru, kami gulung karpet nak pindah rumah. rumah kami memang besar, dan barang-barang kami saaaaaaaangat banyak… bayangkan, barang-barang kami penuh 3 lori 3 tan tu (ala besar truck polis / askar tu), ditambah lagi barang-barang kecil dalam 5 buah kereta pelbagai saiz dan rupa! tambah lagi satu truck untuk barang-barang yang akan diletakkan di rumah adik saya yang baru berkahwin itu. huhu .. sungguh banyak..

pada waktu menyimpan barang-barang tersebut, i came across a few stuffs from the time as far back as when i was in primary school. photo albums, letters from friends, love-notes dari kakak angkat muahahahaha.. gambar-gambar tu toksah cakap la, memang kelakar habes, maklumlah budak sekolah.. baca balik surat-surat yang lama tu. dulu masa sekolah, ada 3 orang kawan yang memang selalu berbalas surat dengan saya (mind u, zaman tu email adalah sejenis makhluk asing ok. snail mail sangat popular, dan duduk di boarding school, kami selalu risau, surat-surat kami akan dibaca dan ditapis oleh para cikgu dulu. kalau surat cinta, takkan dapat la kat tangan kita sampai sudah. i wonder, pernahkan saya dapat surat cinta sebenarnya, tapi telah ditapis oleh cikgu?)

anyway, kembali ke cerita tadi. saya ada 3 orang kawan tetap yang berbalas surat dengan saya. yang pertama, namanya zafwad. he was my secret crush (i should say my first crush). handsome dier nie masa kecik-kecik dulu. dier kawan sekolah rendah saya, handsome (did i say that again?), pandai, berkarisma, berkaliber (dier head student dulu..), pandai menyanyi, pandai mengaji dan sebagainya. bagai nak gila saya minat dier. dulu masa sekolah, waktu rehat tak bleh masuk kelas, jadi pengawas akan jaga di tangga tak bagi budak-budak naik, kecuali yang bertugas pada hari tu. setiap kali saya bertugas bersihkan kelas, saya akan tawarkan diri untuk buang sampah di tong sampah besar di belakang sekolah. ini akan memberikan saya peluang untuk lalu di tangga yang beliau jaga. looking back, i feel so stupid that i actually went that low just for a glimpse of his face. haha.. anyway, bila masuk sekolah menengah, kami terpisah sebab dier masuk sekolah lain, an all boys school. saya yang memulakan tulis surat pada dier, dan dier reply. in one of my letters, i probably included a photo, or i told him that my friend wantes to get to know him. i was naive. later, he actually showed that he responded to stuff about my friend more than about me. i asked for a photo of his but he gave so many excuses, but later he gave his photo to my friend. i knew about it because, he send the letters to both of us in the same envelope (jimat setem katenye), and the letter was addressed to me. so of course i saw it. i think my love for him died that day haha.. but we were still friend until we lost contact a few years ago. (god, i need one whole entry to talk about him alone ..)

kawan yang kedua ialah noreifazlina, juga kawan sekolah rendah saya. masa di SKBS (Sekolah kebangsaan bukit sekilai), kami taklah begitu rapat, tapi entah macam mana, through the letters we become close. eifaz nie sweet orangnye. kami selalu share pasal tips study, tips study dan tips study. sungguh pelajar cemerlang hahahaha…

kawan yang ketiga ialah asiah. haha.. asiah, ingat tak dulu awak selalu tulis surat pada saya? rupa-rupanya, saya masih simpan surat-surat tu semua haha.. in one of those letters, asiah nie sebuk cerita pasal nak pulangkan duit pada fitri la, pada najua la, tapi tak sempat pasal takde masa nak buat post berdaftar dan sebagainya. kelakar jugak bila saya baca balik.

selain surat, saya juga jumpa “love-notes” daripada kakak angkat saya. nama dier azlina kamaruddin, saya panggil dier along. jangan salah sangaka, menerima love-notes dari kakak angkat bukan bermakna saya lesbo hehe.. cuma, saya tak ada kakak, jadi bila saya dapat kakak angkat, saya jadi adik yang manja. along pulak memang rajin melayan saya. notes yang along bagi kadang-kadang kertas warna warni yang cantik kadang-kadang a crumpled white sheet, tissue paper, anything, as long as she can scribble on it and send me messeges like “good luck for hockey tomorrow”, “good luck test esok”, “happy birthday sister” and stuff like that. there were so many of them and i actually keep it all. they were like my treasure, but something i had tucked away and forgot about it. bila saya terjumpa balik mesej-mesej tu semua, saya teringat kembali betapa seronoknya saya pada waktu itu because somebody really cared about me for who i am, not for what i am worth. saya dah bertahun lost contact dengan along, tapi dengan adanya all those messeges, saya akan cuba contact dier balik.

anyway, dipendekkan cerita, akhirnya kami sekeluarga berpindah ke temerloh. rumah kampung, ala-ala rumah banglo, tapi porch dier attached to the porch of the landlord’s house. maksudnya, dalam satu compund, ada 2 buah rumah. rumah yang kami sewa sebenarnya untuk didiami oleh anak-anak lanlord, tapi anak-anak beliau merantau, jadi kami sewa. rumah tu sangat besar, dan landlord siap letak perabot bagai. tambah lagi dengan perabot kami, pening jugak la nak menyusun. sampai petang semalam, kami cume sempat susun ruang tamu dan ruang keluarga. kotak-kotak masih bersepah di sana-sini. huh.. pening.. hujung minggu nie balik kampung baru lagi, nak kena tolong kemas rumah balik. tak dapat la nak join Majlis Hari Raya litiumonline!

13 comments

  1. please excuse a few spelling mistakes :

    sekilai = sekilau
    sangaka (para 2nd last) = sangka
    something (Para 2nd last) = somehow

    and others. malas dah nak edit.


  2. hoho aku pagi raya lepas semayang, lepas makan, bantai tido..


  3. selamat hari raya!raya saya tahun ni?satu perkataan,kerja!so,senang cite,no raya lah.


  4. tak sabar nak berjalan2 ke rumah mu di temerloh tu. dengar macam best. hehe.😛


  5. faruq : huh tido? baper kalori simpan hari tu? muahahaha..

    M-I-N : alahai kesiannye.. keje aper? DJ radio ke? sob..sob..

    echah : nak mari berjalan ok je, tapi kalu nak beraya sangat tak sesuai… tak tahu kuih raya duduk dalam kotak maner haha..


  6. aku raya ketiga dah kerja…sobsobsob..

    tapi last2 aku pegi mines…hahaha


  7. hmmm.. saya juga simpan surat2 lama dalam kotak kasut dan kotak tin cadbury tu. some of them, especially those that came from old bf, dah selamat masuk api time berputus arang, berkerat rotan some few years back.

    some of them, masih utuh tersimpan buat jadi tali mengimbau masa lampau. saya juga masih simpan sesetengah surat yg saya nak hantar tapi tak terhantar.. kenangan.

    diari yg ditulis dalm buku latihan tebal 200 m/s pun masih ada. buat diri tersenyum teringatkan kisah lama dengan best fren dan teman2 sepersekolahan..

    sigh..

    ps: mi, first crush saya pun prefect gak. sekarang ni dia dah kawin. first love plak masih berteka-teki. first real love? hihi.. dia no comment😉


  8. so thn ni tak de open hse bentong la eh? nasib baik dh g thn lepas:D


  9. Selamat mengemas😉

    I wonder, your first crush yang hensem masa kecik2 tu still hensem ke sekarang?

    I have a few friends yang masa kecik2 dulu rasa cam mereka tu kacak bangat, tapi bila dah beso ni cam merosot pulak tahap kehenseman mereka.


  10. fadh : sadis siot keje raya ke-3

    shahsulong : haha .. akhirnya saya buang semua surat2 tu.. tak kuasa dah nak simpan..

    tuan tanah : dulu masa dier kecik-kecik, kurus je tapi tegap. bila dah besar nie, tengok gambar dier body macam berketak-ketak (budak ragbi), jadi automatic jadi tak taste.. hehe..


  11. ida rasa macam nak kumpul je gambar2 terkini “bf”2 lama dan tulis blog pasal diorang.

    giler ah!


  12. aku nak kumpul gak la surat-surat, gambar-gambar gf lama.

    eh wait a minute, I don’t have any! hoho~


  13. faruqY cover line la tuh!



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: