h1

..hati masih tidak tenang..

August 10, 2008

tahniah kepada ayah saya yang telah naik pangkat. beliau kini seorang ACP. gembira betul ayah saya. sekarang baru saya paham kepentingan naik pangkat. selain mendapat gaji yang lebih besar (dan seorang pemandu kepada sesiapa yang berkenaan), serta memikul lebih banyak tanggungjawab, kenaikan pangkat juga boleh membuatkan ahli keluarga yang lain bangga dengan pencapaian kita. macam saya. kenaikan pangkat ayah saya tidaklah memberi erti sangat kepada saya (saya tidak lagi mendapat saraan daripada ayah saya kerana saya dah ada gaji sendiri), tetapi mendengar pengumuman beliau naik pangkat itu, serta-merta hati saya turut kembang. ayah saya hebat. sebab itu ayah saya naik pangkat. ayah saya hebat. saya bangga. saya harap, kalau nanti saya naik pangkat, ayah saya juga akan turut merasa bangga dengan pencapaian saya. yelah, sekurang-kurangnya dier boleh cakap :

“naik pangkat jugak anak aku nie. susah betul besarkan dier dulu. pemalas, boros, degil, kuat tido dan sebagainya. nasib baik la dah besar nie menjadi jugak.”

hahahahahahaha~~~~~

anyway, kerana kenaikan pangkat itu, beliau perlu la berpindah. semakin dekat dengan saya. aiyohhhh~~~~ … saya anak yang tidak baik. seboleh-bolehnya saya taknak tinggal dengan parents saya huhu.. tapi bagus jugak, nanti saya nak balik ‘kampung’ da jadi dekat. hoho~~.. cumenye, mak saya takkan pindah lagi. sementara ayah saya pindah ke KL, mak saya akan berulang dari bentong, tinggal serumah dengan adik saya yang akan berkahwin itu. jadi, saya tidak tahu, tahun ini, berkumpul untuk buka puasa atau beraya di rumah mana satu. rumah ayah saya di KL, atau rumah saya di putrajaya, atau rumah mak / adik saya di bentong? atau perlukah kami ke kuantan? jauhnye… pecah belah betul..

bercakap tentang adik saya, adakah saya dah bertenang, kamu tanya? sudah tentulah tidak. saya masih tidak boleh terima hakikat. semalam semasa saya balik kampung, mak ayah saya tak ada di rumah, mereka ada program di bandar, tetapi adik saya yang sorang tu ada di rumah. saya sanggup pergi merayau di bandar bentong yang sekangkang kera tu semata-mata tunggu mak ayah saya balik. saya avoided any conversation with my sister, i kept quiet during any discussion on her wedding and only talked to my parents about my trip. even when my father asked me to come back earlier next week, i didn’t say a word. when my mom asked when would i come back next week, i said i don’t know. i told her i cant ask for leave next week, because i was out of office for quite sometime the last few weeks. tapi saya tipu. saya rasa kalau saya mintak cuti, lepas je. tapi saya tak mahu. saya rasa mak saya marah jugak dengan jawapan saya, tapi saya blah sebelum dier sempat cakap apa-apa.

the truth is, saya masih belum tahu apa saya nak buat pada hari kejadian. saya seboleh-bolehnya tak mahu balik hari tu. saya benci memikirkan pandangan-pandangan makcik-makcik di kampung. saya benci memikirkan saya akan kelihatan seperti seorang loser big time pada hari berkenaan. saya benci memikirkan seluruh kampung bergembira atas ke’loser’an saya. saya bencikan adik saya dan bakal suaminye. semalam semasa bakal suaminye datang dan tegur saya “lama tak jumpa?” saya cuma senyum senget dan terus blah. betul, saya terus blah. saya masuk bilik dan tido sampai pagi. masa tu, belum pukul 9 malam pun lagi. lantak la. pegi mamposss~~~~

10 comments

  1. paris…nevermind, bertenang lah ikut cara hati mu. hopefully ur parent understands u. tahniah also to ur father. i m sure they are proud of you too. u re good daughter and sister. u shud be proud of yourself. u re an independent child.🙂 we’ll always be around, even only thru sms. take care. cheer up!


  2. bila naik pangkat, memang rasa happy. recognition seyh.. menanggung kerja pun boleh buat hati rasa semacam bagus🙂

    mi apply la kursus mana2 time tu. lagi jauh lagi bagus.. cari ketenangan pada masa sendiri.

    cumanya.. one time or another, kita kena hadapi jugak realiti.. come this raya, my adik will welcome their first baby. my abang dah dapat another baby semalam. my sister sorang mengandung anak first, the other sister due after raya anak ke-4.

    me? i ada kereta baru. heh!


  3. itulah .. realiti kan? benci betul perkataan tu.. memang nak mintak kursus kalau boleh, tapi tak boleh sebab baru sangat balik kursus. huhu.. cemane nie????


  4. paris, tak payah la kamu rasa seolah-olah kamu loser. persetankan apa yang orang lain fikir!


  5. pertama: tahniah atas kenaikan pangkat ayah kamu *tepuk tepuk*🙂
    kedua: ye…ye….saya pun tengah rasa apa yang kamu rasa sekarang ni.salah satu sebab tak nak pergi rumah sedara ialah untuk mendengar pertanyaan “hah,kamu bila lagi?”susah nak tepis,payah nak elak.jawapannya : “belum lagi tapi saya akan punya ‘isteri’ yang bertayar empat dan berpintu tiga.pakcik happy ke?” sambil menguntumkan seyuman tapi dalam hati Allah je yang tahu.🙂


  6. setuju dengan faruqy.. eh.. tiba2 je mencelah.. hehe.. err, hello paris🙂


  7. hello people, thanks so much. orang lain nak fikir saya loser, saya tak kisah, suke hati mereka la. tapi masalahnya, saya sendiri yang saya saya loser. sebab saya tahu, bila nanti ada rezeki untuk saya kahwin, my parents won’t smile THAT way lagi. if you know what i mean.


  8. as for me, i think my parents will perhaps smile brighter, lega punya pasal, “kawin jugak anakku yg sorang ni….”

    agaknyalah.. dulu masa kakak sulung tak kawin sedangkan yg lain dah, diorang beranggapan yg sama.. berfikiran sama. not that kakak tak laku, tapi risau kalau2 kakak sedih dan kecewa dengan jodoh yang masih belum sampai.

    ida tau, diorang risau pasal diorang tahu sebenarnya ida ambil berat. terasa kurang pasal takde bf/suami/anak.

    agak2 kalau ida amik anak angkat, kira ok tak? huhu-

    takpelah, sebenarnya ida rasa ida pun tak ready physically, mentally, spiritually, socially and economically utk kawin. untuk kongsi hidup dgn org lain.

    kata hati, bertenanglah. Allah tahu kemampuan dan keupayaan kita macam mana. Dia takkan uji lebih dari yang kita mampu hadapi..


  9. takdela, takkan la your parents won’t be happy for you nanti. paranoid la ko ni. hehe


  10. hey… this was discussed over our ‘hi-tea’ yesterday. kind of late but time is not an essence in this matter anyway…

    the smile for u will definitely never be the same. not because u r second in line and not because u r a loser. every child was granted with their own JOY and HAPPINESS. the smile for u and the excitement for u is UNIQUE… yes, they wont smile they way the did for ur sister but the smile for u is ONLY and SPECIALLY for u that ur sister doesnt deserve it and vice versa… believe me, it works that way !

    and like i was telling u yesterday, i suppose ur parents deserve ur explanation… i understand the complication that u have in u. yes, u can always ignore ur sister and her hubby. u can put aside all those makcik-makcik and pakcik-pakcik who might have talked things about u. but not ur PARENTS. they deserve ur DUE RESPECT. and by putting them in ignorance and big question of ur condition is a kind of unethical. it may sound a bit harsh and i might sound a bit conservative but ur parents DESERVE u.

    like u were telling me, the issue is only within u. but in a way, i could see that it affected the whole lot. see this as an analogy… “what if ur sister once asked ur parents why she wasnt delivered as a first child in the family because she thought that being the first is so much with all the priviledges, and the SMILE for her would be so much special”. can she afford to have this issue within her ? obviously no because it was all fated.

    the same thing my sis dearie… when u hv an issue of ur sister being the first to get married in the family, u should have not complicated things within u because again it was all fated. and tell you what… u r not on the losing end !

    regards.



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: